Woodcenter
Woodcenter

0

Terrasoverkappingen als bouwpakket

Hier vindt u meer info over:

Terrasoverkapping zelf plaatsen

Alle Terrasoverkappingen bij Texas worden geleverd als een bouwpakket. Er zit bij elke terrasoverkapping een uitgebreide uitleg over hoe je de terrasoverkapping samensteld en welke punten belangrijk zijn. In principe is al het nodige materiaal meegeleverd zodat u bij levering onmiddelijk de terrasoverkapping kan plaatsen. De handleiding heeft stap-voor-stap een volledige beschrijving voor de opbouw van de terrasoverkapping. De terrasoverkappingen zijn zeer gemakkelijk zelf te plaatsen, dus is een plaatser bijna overbodig. Daarnaast ist het ook een meerkost om de overkapping te laten plaatsen. Uiteraard kan dit wel. Zelfs voor een "groentje" op vlak van doe-het-zelf  kunnen de overkappingen perfect geplaatst worden. Doordat u zelf de overkapping plaatst bent u ook zeker van eigen "kwaliteit" van plaatsing. Daarnaast bespaart u ook nog eens heel wat centjes uit doordat de overkapping zelf geplaatst wordt. 

Belangrijk:

  • lees voor dat u gaat bouwen eerst de bijgeleverde handleiding goed door
  • voor een goede plaatsing van uw overkapping werkt u best met minimum twee personen

Lees voor u gaat bouwen eerst onze bijgeleverde handleiding goed door.
Voor een goede plaatsing van uw overkapping raden wij u aan om met minimum twee personen te werken.

Wat is het benodigde gereedschap indien u een overkapping wenst te plaatsen?

 Waterpas

 schroevendraaier

 stanleymes

 boormachine

 metaalboor met verschillende boorsnede

 vouwmeter

 potlood

Terrasoverkapping zelf maken

Een terrasoverkapping kan je ook volledig zelf samenstellen en maken zonder dat u een voorafgaande keuze maakt uit het assortiment. In het assortiment van Texas kan u alle benodigdheden kopen om zelf uw overkapping te maken. Wij willen u hier graag bij helpen en daarom vindt u hieronder wat u precies zal nodig hebben en welk materiaal voor welk onderdeel van de overkapping u nodig heeft. 

Stap 1

Begin met de afmeting te bepalen van uw terras. Bepaal waar je en hoe je de overkapping wil plaatsen. Meet hoe lang en breed de overkapping moet zijn en waar de staanders moeten komen. Test of uw tuinmeubelen inclusief eettafel, stoelen, ... goed passen op de grootte en hoogte die u beoogt voor uw overkapping. De buitenste rand van het terras is meestal de afmeting van de overkapping. Daarnaast is een vierkante of rechthoekige overkapping makkelijker te bouwen dan een overkapping met 6 of diverse hoeken. 

Als je de plaats van de plaats van de overkapping bepaalt is, is het geen slecht idee om markeringen te maken met bijvoorbeeld een touw. 

Stap 2

Na dat u uw terras volledig heeft afgemeten kan u gaan kijken welk materiaal u zal nodig hebben voor de overkapping. 

Onder het benodigd materiaal vallen volgende elementen:

Benodigde materialen
•    houten balken (staanders)
•    houten planken
•    dakplaten
•    steunen
•    hoekijzers
•    schroeven
•    pluggen
•    mortel
•    balk-ankers
•    dakbedekking
•    bitumen of beits

Hieronder vindt u nog bijkomende informatie en tips over het benodigde materiaal.

Staanders:staander

Als staanders voor uw overkapping kiest u het best voor vierkante palen met een afmeting van minimum 12x12 cm. Deze bieden meer dan voldoende ondersteuning en hebben een zeer grote draagkracht. Wij raden aan om de houten palen ook 70 cm in de grond te plaatsen op een betonvoet. Zo blijft het hout vrij van de grond en vocht en staat de overkapping even stevig en vast. Deze kan je bestellen op aanvraag via de contactpagina van texas. Indien u de staanders in de grond steekt kan u hier ook paalpinnen bij bestellen.

Indien u toch wenst de staanders niet in de grond vast te zetten of de bestrating niet wil of kan openbreken is het aangeraden om de staanders in paalvoeten te zetten. Deze vindt u ook in het assortiment vierkante houten palen.

Als u een overkapping wenst die breder is dan 400 cm raden wij aan om 3 staanders te plaatsen in plaats van 2 aan elke zijde van de overkapping. Als u deze aan de muur bevestigt heeft u dan dus nood aan 3 staanders.   

Tip: meet specifiek uit hoe lang de staanders moeten worden, als u deze deels in de grond steekt hebt u namelijk een verlies. De voorzijde heeft het best een minimum stahoogte van 2,20 meter. 

Dak:dwarsbalk

Voor het dak zal u verschillende soorten afmetingen van planken nodig hebben. 

Voor de dwarsbalken van het dak neemt u best planken met een dikte van minimum: 58 mm 
Daarnaast raden we ook sterk aan de dwarsbalken niet verder dan 40 cm van elkaar te plaatsen.  

De dakbedekking van het dak kan u doen met dunnere houten planken. Hier laten we u vrij kiezen. U kan zowel losse planken kopen en deze vastnagelen als kiezen voor tand en groef planken die in elkaar schuiven.

Indien u liever kiest voor een dak uit polycarbonaat kiest u het best voor doorzichtige 16 mm polycarbonaatplaten. Een gevelbalk is noodzakelijk om deze dan te plaatsen tegen de gevelmuur. Op de gevelbalk komen dan ook de draagbalken. Hiervoor neem je dezelfde houtdikte als van de draagbalken.

Stap 3 

Nadat u het juiste materiaal heeft gekocht kan u overgaan tot de montage van uw terrasoverkapping. 

Indien je de overkapping vast aan de muur maakt. Dan maak je best het dak onder een helling van op zijn minst 6 graden. Als je een nog grotere hoek neemt is dit beter bij sneeuwafvoer in de winter. Als u voor een plat dak kiest is het aan te raden een daktrim met afvoerbuis te installeren. 

Tip: Maak op voorhand reeds sparingen in de Hoekpalen, de gevelbalk en de dwarsbalk die alle tussenpalen zal dragen. 

uitsparing hoekpalen

1) Het aanbrengen van de gevelbalk

Eerst begin je best met het aanbrengen van de gevelbalk waar de dwarsbalken op komen. Het is belangrijk dat je aan de voorzijde minstens 2,20 meter stahoogte zal hebben. 

Hiervoor boor je best op voorhand gaten in de gevelbalk. Hou hiervoor de gevelbalk tegen de muur en teken af in het midden van de steen, of waar de voegen lopen. Gebruik voor het boren van de gaten voor de pluggen een waterpas om te controleren of de gevelbalk horizontaal tegen de muur staat. 

Als u een tussenpaal gebruikt wordt deze in het midden geplaatst volgens de merktekens. Span dan een koord tussen beide eindpalen en zet de palen in lijn. 

2) Plaatsen funderingen

 Indien u funderingen wenst te plaatsen kan u na deze stap eerst de funderingen plaatsen. Doe dit waterpas en zorg dat de bovenzijde gelijk is met de grond. (bij foto gaat het om een terrasoverkapping zonder gevelbalk)

     2.1) Palen in de grond

Indien je de palen in de grond plaatst graaf je een smalle kuil van 70 cm diep. Omdat de palen goed zouden vastzitten is het belangrijk te graven tot in de vaste bodem. De droge ondergrond kan je altijd bevochtigen om het graven te bevorderen. 

Het is aangeraden om het hout die in de grond wordt gestopt te behandelen met bitumen of beits.

Bij een betonvoet graaf je gewoon de kuil en bevestig je de betonvoet aan de staanders. 

     2.2) Staanders plaatsen

 Indien je de staanders in een kuil zal plaatsen, plaats je deze nu in de kuil. Met een paalhamer sla je de staanders voorzichtig in de grond tot het bovengedeelte van de palen op de gewenste hoogte zit. Daarna controleer je met een waterpas of alle palen nog rechtstaan. U gebruikt hiervoor het best werkhandschoenen tegen splinters.

fundering


3) Balk plaatsen op palen voorzijde

Aan de voorzijde op de staanders komt ook een balk die even zwaar is als de gevelbalk. De balk aan de voorzijde plaats je dan op de staanders. Om het dak stabiel te maken is het aangeraden om op de palen schoren of dwarsverbanden te plaatsen. Deze bevestig je met schroeven van de juiste lengte. Het is belangrijk om hier ook terug op voorhand te boren.  hoekpalen

4) Dwarsbalken

Als de balk aan de voorzijde vastzit en waterpas staat is het tijd om de dwarsbalken op de steunen vast te zetten.  Klop alle balken en liggers goed vast met een gummihamer.

 dwarsbalken

5) Dak plaatsen

Na het  plaatsen van de dwarsbalken en tussenbalken hoeft u enkel nog het houten dak, pvc dak,... vast te schroeven aan de overkapping. 

Terrasoverkapping op maat

De overkappingen in het assortiment zijn in veel verschillende formaten beschikbaar, zodat er zeker overkappingen in het assortiment zitten die goed op maat zijn voor op uw terras. Indien er echter geen gepast formaat zit tussen de keuzemogelijkheden, kan op aanvraag de overkapping die u wenst op maat gemaakt worden. Hiervoor dient u dan contact op te nemen met Texas