Woodcenter
Woodcenter

items | € 0,00 Afrekenen

Terrasoverkappingen nuttige informatie

Vergunning voor terrasoverkapping of niet?

Een vraag die veel mensen stellen is of ze een vergunning nodig hebben voor hun terrasoverkapping of niet. Een terrasoverkapping is een bijgebouw en voor sommige bijgebouwen moet je namelijk een vergunning aanvragen. Een vergunning moet je alleen aanvragen als bepaalde voorwaarden overschreden worden. Dit lees je in onderstaand artikel. Uiteraard bestaan er uitzonderingen op de regels dus is het niet oninteressant om ook de uitzonderingen eens door te nemen. Zo voorkom je potentiële problemen voor later.

Voorwaarden vergunning terrasoverkapping

In de meeste gevallen hoef je geen vergunning aan te vragen voor een terrasoverkapping, pergola of prieel te plaatsen. Als je geen enkele van de volgende voorwaarden overschrijdt, mag je zonder vergunning of meldingsplicht jouw terrasoverkapping (laten) plaatsen!

  • De totale hoogte van de terrasoverkapping bedraagt maximaal 3 meter.
  • De terrasoverkapping moet binnen 30 meter afstand van de woning worden gebouwd. Let dus op bij apart staande pergola's!
  • Plaats de terrasoverkapping binnen 1 meter van de perceelgrens (of verder).
  • Zorg ervoor dat de totale oppervlakte aan bijgebouwen die werd gebouwd niet hoger ligt dan 40 vierkante meter.
  • Woon je dichtbij een waterloop? Dan moet je ervoor zorgen dat de terrasoverkapping op minstens 5 meter afstand van dit waterbekken wordt geplaatst.

Uiteraard is het best om helemaal zeker te zijn niet slecht om toch navraag te doen bij uw gemeente. Dit om potentiële problemen te voorkomen zodat je optimaal kan genieten van uw terrasoverkapping. Als je in een ruimtelijk kwetsbaar gebied woont of in overzones die onderverdeelt zijn in bekkenbeheersplannen heb je minstens een meldingsplicht. Dan is het dus zeker aangeraden langs te gaan bij de gemeente

Welke Fundering voor mijn terrasoverkapping?

Een veelgestelde vraag is ook welke fundering het best is voor een terrasoverkapping.

De beste, meest stabiele en meest stevige fundering is een staander die geplaatst wordt op een betonvoet of betonpoer. Op een betonvoet blijft het hout vrij van de grond en ook van vocht.

betonvoet

De staander kan ook gewoon in de grond geplaatst worden, maar dan is het wel belangrijk deze te behandelen met bitumen of beits tegen vocht.De beste, meest stabiele en meest stevige fundering is een staander die geplaatst wordt op een betonvoet of betonpoer. Op een betonvoet blijft het hout vrij van de grond en ook van vocht.

 U kan ook gewoon paalpinnen gebruiken om de staanders in de grond te bevestigen. 

paalpin

 

Indien u uw bestrating niet wil of niet kan openbreken dan is het aangeraden om de staanders in paalvoeten te zetten. Deze paalvoeten schroef je dan vast in de grond. 

paalvoet

 

Nieuwsbrief

Betalingsmogelijkheden