Woodcenter
Woodcenter

0

Artikelen 1 tot 40 van 127 in totaal

Pagina
  1.  1 
  2.  2 
  3.  3 
  4.  4 

Artikelen 1 tot 40 van 127 in totaal

Pagina
  1.  1 
  2.  2 
  3.  3 
  4.  4 

Den Timmerhout

Hierboven vind je ons uitgebreide assortiment timmerhout.

In België gebruikt men voor houten structuren hoofdzakelijk naaldhout. Naaldhoutsoorten hebben het voordeel dat ze een uitstekende verhouding prijs/kwaliteit bieden. Ze hebben een laag gewicht t.o.v. hun mechanische weerstand en zijn ook overvloedig beschikbaar in onze bossen. Gewoonlijk zijn ze afkomstig uit Europese bossen. Tot op heden brengt uitbating hun voortbestaan absoluut niet in gevaar.

Bovenstaand aanbod betreft het timmerhout zoals latten, kepers, CLS'en...
Deze worden vervaadigd uit vuren en grenen. 

VUREN

Vurenhout is het hout van de fijnspar. Dat is de commerciële naam voor de botanische soorten Picea abies of Picea excelsa, die behoort tot de familie van de Pinaceae. België commercialiseert zowel inlands als ingevoerd vurenhout uit Zweden, Finland, Rusland, Polen, Tsjechië en de Baltische staten.

De kleur van vuren is bleek tot witachtig geel met een zachte en grove tekening. Na langdurige blootstelling aan licht wordt het geelbruin. Om verkleuring tegen te gaan dient de houtsoort snel afgewerkt te worden. Vuren is niet erg duurzaam: het kan slecht tegen vocht. Vuren is een relatief makkelijk te impregneren, te verven, te beitsen en af te lakken houtsoort. Dit kan uiteraard de duurzaamheid aanmerkelijk vergroten. Ook bij toepassing onder water blijft het lang goed (heipalen).

Vuren wordt vooral gebruikt in de bouw: kapconstructies, binnenkozijnen, stijl- en regelwerk etc. De fijnere kwaliteiten komen in aanmerking voor te verven binnentimmerwerk. Ook is vuren te vinden in boekenkasten en magazijnstellingen.

GRENEN

Grenen is de commerciële naam voor Pinus sylvestris. Grove pijn is de juiste Nederlandse naam, al wordt ook vaak grove den gebruikt. De meeste Pinus-soorten komen uit het noordelijke halfrond. Al vind je ze ook in Chili, Brazilië, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Midden- en Zuid-Europa, …

Het kernhout is licht tot roodbruin-geel. Het spinthout is wit tot geelachtig wit. Allebei worden ze donkerder na blootstelling aan licht. De kwasten zijn bruin, redelijk groot en verspreid in kransen. Meestal is de draad recht en de nerf (matig) fijn.

In de bouw wordt grenen gebruikt voor zowel binnen als buiten betimmering. Denk bijvoorbeeld aan kozijnen, deuren en dorpels. Maar ook voor massief houten vloeren is grenenhout een veel gebruikte houtsoort.

VERCHIL TUSSEN VUREN EN GRENEN

Beide houtsoorten zijn perfect te gebruiken als constructiehout. Grenen wordt vooral gebruikt voor binnen- en buitenbetimmeringen. Vuren wordt als gevolg van zijn minder stabiele karakter eerder gebruikt voor binnentoepassingen of als plaatmateriaal. Qua uiterlijk zijn de verschillen zeer miniem. Grenenhout bevat meer noesten en kwasten dan vurenhout en is net iets donkerder. Beide soorten zijn harshoudend, maar de sterke harsgeur komt enkel bij grenen voor. Bovendien is grenenhout net iets minder makelijk bewerkbaar.