Woodcenter
Woodcenter

0

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.

Meranti

(Dark) Red Meranti is de commerciële naam voor een reeks botanische soorten van het geslacht Shorea, secties RubellaBrachypteraPachycarpaeMultica en Ovalis, die allemaal tot de familie van de Dipterocarpaceae behoren. Het groeigebied van (Dark) Red Meranti ligt in de regenwouden van Zuidoost-Azië, met de grootste concentratie in Maleisië en Indonesië.

De Merantiboom wordt gemiddeld 30 tot 40 meter hoog, uitzonderlijk zelfs 60 tot 70 meter. De takkenvrije stam is recht en cilindrisch, en bereikt een hoogte van 10 tot 30 of zelfs 42 meter. De diameter van de takkenvrije stam ligt tussen de 70 en 180 cm, in een zeldzaam geval 255 tot 300 cm. De Merantiboom groeit sneller in de zon dan in de schaduw. Toch lijdt hij onder te lange blootstelling aan de zon.

Het kernhout is roodbruin tot rozebruin met veel kleurvariatie, niet alleen naargelang van de soort, maar ook binnen eenzelfde soort. Vers hout kleurt tussen rozerood en purperbruin. Bij het drogen verdonkert het hout. Het spinthout is meestal grijsachtig roze, onderscheidt zich duidelijk van het kernhout en is 2 tot 6 cm breed. Het kernhout is weinig duurzaam, matig duurzaam tot duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse II-IV). Het spinthout is niet duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse V).

Meranti is gemakkelijk bewerkbaar, zowel machinaal als met de hand. Herzagen, afkorten, boren, draaien, spijkeren, schroeven en lijmen gaat gemakkelijk. Voor buigwerk is Merantihout niet geschikt. Toepassingen van meranti zijn: buitenschrijnwerk, vloeren, trappen, balustrades, draai- en houtsnijwerk...