Woodcenter
Woodcenter

0

3 artikel(en)

3 artikel(en)

Douglas Tuinhout

Douglas Tuinhout

Douglas of Oregon pine zijn beiden afkomstig van de 'douglas spar' maar deze die vanuit Amerika wordt geïmporteerd wordt in de volksmond Oregon, naar zijn staat van herkomst, genoemd. De naam Douglas wordt dan eerder gegeven aan hout afkomstig uit Europa. 

Het kernhout is zalmkleurig tot roodachtig bruin, en verkleurt in roodtinten onder invloed van het licht. Het spinthout is roomkleurig wit tot geel. Het hout heeft meestal een rechte draad en een grove nerf, vooral bij bomen van de tweede generatie. Oregon pine of Europese douglas bevat weinig harsgangen, maar wel veel harszakken. Bij versgezaagd hout levert dat een typische citroengeur op, die verdwijnt bij het drogen. Het kernhout is matig duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse III) en is gevoelig voor aantasting door termieten. Het spinthout is niet duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse V).

Het hout is makkelijk te bewerken maar voor het afwerken moet het hout eerst ontvet worden vanwege de hars die in het hout kan voorkomen.
Douglas is een sterke houtsoort die verkrijgbaar is in grote afmetingen waardoor het geschikt is voor veel doeleinden o.a. binnen- en buitenbetimmeringen, balken, vloeren, jachtbouw, palen, hekken etc.